Själens Schamaner

En läkare som bara träder tillbaka och öppet erkänner att han eller hon inte har något att erbjuda sin patient får aldrig någon status.; den som vill vinna respekt för sig själv och sin kunskap måste ha något att komma med. Det kan t.o.m. vara en fördel om behandlingen framstår som dramatisk och obegriplig. I Alla tider och kulturer har medicinmännen omgivit sig med märkliga apparater, mystiska riter och uppseendeväckande åtbörder; det har stärkt både deras självkänsla och patientens tilltro till dem. Även om den moderna medicinen står på en mer stabil grund än tidigare former av läkekonst, utgör den inget undantag från denna regel. Vetenskap låter sig mycket väl användas för att skapa uttrycksfulla riter; det är bara en fördel om de magiska gesterna dessutom står på vetenskaplig grund. 
Nils Uddenberg
Själens Schamaner
Är psykiatrin en vetenskap, en livsåskådning eller bara läkekonst? Eller är den kanske lite av allt detta? Var går gränsen mellan sjukdom och normalitet, och hur balanserar man mellan professionell distans och personlig inlevelse då man möter en medmänniska med psykiska problem? Var frenologi enbart en fördomsfull pseudovetenskap och hur vetenskapliga är egentligen intelligensmätningar?
Själens schamaner  är en samling personliga essäer med psykiatrin som tema. Nils Uddenberg tar utgångspunkt i sitt eget liv; båda hans föräldrar var psykiatrer och han var själv verksam som psykiater under 1970 – och 80 talen. Han har alltså mött både den biologiskt och den psykosocialt orienterade psykiatrin på mycket nära håll. Kanske, skriver han, kan min bok beskrivas som upptäcktsresa i det mentala landskap där jag har levt en stor del av mitt liv. 
Läsaren bjuds på en exposé över tankeströmningar inom psykiatrin och psykologi och får exempelvis möta en av Sveriges tidigaste psykiatrer, ta del av ett utbrott av predikosjuka i Småland på 1840, en inblick i Linnés tankar om psykisk sjukdom och Tegnérs utbrott av galenskap.
Boken har ett brett perspektiv på de frågor som är förbundna med att tolka – och vid behov korrigera – människors själsliv och vänder sig till alla som är intresserade av psykiatrin och lärdomshistoria.
Själen Schamaner av Nils Uddenberg ISBN: 978-91-27-13008-1  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.