På vilket sätt försvann Tartarien

Artikeln handlar om varför Tartarien försvann utan att lämna spår efter sig. Om detta har det varit skrivet mycket och här framför jag en hypotes som är skriven av en rysk upptäckare Oleg Progackij.

 Original: http://www.tart-aria.info/kak-zamorozili-tartariyu/

Författare: Oleg Progackij

Översatt till tjeckiska av Vlabi: http://myslenkyocemkoli.blogspot.se/2018/01/jak-zmrazili-tartarii.html

Länk till omslagsbilden: http://www.mapandmaps.com/23633-thickbox_default/tartaria-russia-rare-antique-map-grooten-cham-van-tartarien-de-clerck-1621.jpg

 Fri översättning till svenska: Ivan Björn

OBS! Namn på havsströmmar är översatta från tjeckiska/ryska namn i den mån jag inte hittar svenska benämningar.

tart_f_kak-zamorozili-tartariyu
Källa: http://www.tart-aria.info/kak-zamorozili-tartariyu/

För det mesta är det så kallade Rysk imperium kallad den ryska världen i den komplexa betydelsen av kultur, historia och politisk betydelse. Vi ska titta närmare på denna ”ryska världen” med avpolitiserade glasögon med hjälp av en geografisk världskarta för havsströmmar.

Östra gränsen

Från Andyr och ner förbi Kamtjatka strömmar en kall ström. Ännu mer åt söder längst med Kurilöarna finns Kuril – kall ström, utan att den nuddar vid japanska öar vänder den tillbaka. På Japans kuster där solen går upp strömmar det i väst en varm ström med namnet Kuroshio och i öst strömmar en varm Tsushimaström (”Cusimský”) men den når inte till ryska gränsen eftersom den vänder tillbaka. Till Vladivostok kvarstår det bara en kall havsström med namnet ”Primorský”. Nästa varma havsström – Alaskaströmmen i detta område kan vi hitta mittemot Ryssland på andra sidan Berings hav som strömmar längds med Alaska kusten. Detta medför att Rysslands östra gräns inte är uppvärmd.

proudy-sv25c4259bt
Källan

Nordväst

Den livgivande Golfströmmen som värmer upp Brittiska öar och Europa inklusive Skandinavien kommer inte enda in till Murmansk men svänger till Barens hav där den splittras.

Se Nasas visualisering av havsströmmar

Längs med den ryska gränsen strömmar inte en enda varma havsström! Tack vare Golfströmmen så är den europeiska nordkusten en zon av välstånd. Västeuropa är ett paradis. I riktning mot öst är vädret kallare och på ryska gränsen finns knappast kvar något av värme. Östeuropa är avgränsad från Sydeuropa med Karpaterna. Karpaterna hindrar den varma luften från medelhavet att nå det Ryska riket. Kaukasus, Iranska höglandet och Himalaya bildar en monolitisk vägg som hindrar varma luftströmmar från Indiska oceanen. Vilka konsekvenser detta har blir vi varslade om när vi kollar medeltemperaturen i städer kring 50:e breddgrad i februari månad:

Vancouver +7, London + 7,6, Rotterdam + 5,9, Köln + 5,1, Berlin + 3,2, Warszawa + 0,9, Brest – 0,2, Gomel – 2,5, Voronezj – 6,6, Orenburg – 10,5, Astana – 12,3, Chita – 15,5, Khabarovsk – 13,9, Vladivostok – 5,6, Sapporo – 9,4, Soul + 3, Quebec – 8,1, Boston + 0,3.

Denna trend är hel klar: varmt hav lyfter upp temperaturer på ett tydligt sätt. Det är dock vintertemperaturer som är en grundläggande faktor som möjliggör livet. Vilda folkstammar kan överleva bara om växtligheten finns under hela året. Organiserat samhälle kan bara överleva under hela året om det växer åtminstone gräs för djurhållning. I Europa växer gräset under hela året även under snön. Det finns tillräckligt med värme från den varma fuktiga havsluften.

I den Ryska världen växer det inget under ett halvår! Inte ens i Ukraina. Sådana länder som Norge, Finland, Sverige och Kanada är organiserade på ett annat sätt där det mesta av jordbruk sker i södra delarna och där klimatet liknar den europeiska klimat, medan de norra delarna är glesbefolkade. I världen finns det bara ett land där föda växer bara en del av året och det är Ryssland! Den enda klimattrevlig plats i den ryska världen är Krim.

Ryssland – kylans land

Frågor kring geo – klimatets osäkerhet i Ryssland är inget nytt. Den har diskuterats redan på 1800 talet och år 2003 blev utgiven en bok av Andrei Parshev ”Varför Ryssland inter är Amerika”. (Андрей Паршев ”Почему Россия не Америка”) video: https://youtu.be/p-TXq-kBb8M

Jag skulle vilja bredda hela frågan. Praktiskt taget är hela den ryska världen i en zon som inte lämpar sig för civiliserade människor och samhällen. Tittar jag på det på annat sätt så faktum att det bor här hundratals miljoner människor borde anses vara en enorm naturkatastrof och alla borde evakueras härifrån. Men å andra sidan faktum att inom Rysslands gränser bor trotts den kalla klimat en högt utvecklad civilisation gör av dess invånare hjältar. I själva verket går det inte att leva här.

golfsk25c325bd-2
NASA Satellitfoto. Svart och blå är den amerikanska östkusten

Ryssland blev nedfryst genom att havsströmmar vändes och nu är dessa strömmar i gungning och ostabila. I nuläget är Golfströmmen svagare genom en oljekatastrof i Mexikanska Golfen. Detta borde leda till att i Västeuropa uppstår det panik. Väst håller på att genom detta förorsaka sin egen undergång. Havsströmmar kan man nämligen styra! Havsströmmar styr man barbarisk genom oljeutsläpp eller genom undervattens kärnladdnings explosioner. För att detta ska fungera använder man strategiska punkter som t.ex. i början på strömmen, i skarp kurva, på stället där strömmen delar sig eller krockar med en annan ström. När den varma strömmen avstannar blir den delen av världen dit den inte når kallare och den andra delen från vilket inte frigörs värme blir överhettad. Det är precis den obalans som vi kan iaktta i Mexikanska bukten. Där föds Golfströmmen vars uppgift är att transportera överflödig värme från området och norrut. (På vilket sätt detta värme transporteras idag syns på NASA bilden)

Ursprungligen har Golfströmmen fortsatt förbi hela den norra Ryssland ända fram till Berings hav och förvandlade den arktiska öknen till en blomstrande landskap. För länge sen har Golfströmmen varit stoppat på konstgjort väg i höjd med Novaja Zemlja. ( Där finns en nukleär polygon! ”Detta sammanträffande är iögonfallande!)

Kanske har det existerat fler varma strömmar som hade riktning mot norr och söder. Dessa har blivit förstörda helt enkelt. Paleontologiska utgrävningar i hela Arktis bekräftar närvaro av milt klimat t.o.m. subtropiskt! Vetenskap placerar detta faktum långt tillbaka till planetens förhistoria som vanligt och med Antarktis är det likadant.

Under tiden Tartarien frös in mer och mer var det dags att upptäcka Amerika. Man har ändrad Golfströmmen och ändrad vindarnas riktning. På detta sätt har man färdats från Kanarieöarna till Amerika med hjälp av passat vindar och tillbaka med hjälp av Golfströmmen. Detta hände på 1500 talet kanske tidigare. På 15 och 16 hundratalet började européer undersöka Eurasiens kuster – ett mer och mer nedfruset gigantiskt landområde. När de skulle rita kartor av Novaja Zemlja behövde de undersöka om det är en ö eller en halvö. Många har försökt beskriva detta landområde men utan framgång för att de frös ihjäl. År 1760 har de bett lokala invånare (Pomorer) som var bosatta vid stränder av Vita havet om hjälp. Savva Loškin har gått till fots under två år genom östra kusten av Novaja Zemlja och ritade upp en karta helt själv. Det har inte varit för honom någon överdrift men ett vanligt uppdrag för en Pomor.

År 1775 har avslutats kriget med Pugačov. Resterna av sönderfrusna Tartaria går mot sitt öde. På jorden finns det två kalla poler. Den ena är Antarktis och den andra är Jakutsk som heter Sacha på ryska. På den 67:e breddgraden befinner sig Verchojansk – en stad med de största temperaturavvikelser på mer än 100 grader! Dessa extrema temperaturer av minimum på vinter nedåt – 70 grader och maximum på sommaren + 34 grader omöjliggör livet! Solen värmer upp jorden längds med ekvator. Det existerar helt naturliga rörelser av luft och vatten som kan värma upp norra och södra delarna med hjälp av varma luftströmmar och varma havsströmmar. Den allmänna schema av dessa strömmar är i dagens värld mycket oharmoniskt. På norra halvklotet försvinner dessa strömmar genom att de går sönder eller bildar små virvlar. På södra halvklotet stöter strömmarna på kalla västvindar och på så vis missar de sitt mål.

golfsk25c325bd-3
Mexikanska bukten – Golfströmmen/källa NASA

Luftströmmar som värms upp vid ekvator stiger upp och blåser mot polerna och den kalla luften strömmar längds med marken mot ekvator. Med vatten är det annorlunda. Vatten är mera stabil och strakare än luft och därför går det att lättare manipulera vattenströmmar. Därför har vatten blivit ett klimatvapen. Även luftströmmar är manipulerade. Atmosfären håller på att förlora sin naturliga kraft. Detta kan ha förorsakats av kärnsprängningar i atmosfären. Mottaglighet av värme i luften har sänkts och effektiv luftutbyte är lägre och lägre. Därför är stora bergmassiv ännu större hinder för luft att strömma igenom. Kaukasus, Iranska höglandet och Himalaya bildar ett mäktigt hinder för luftströmmarna. På sista tiden håller klimatet i norra Ryssland på att förändras framför våra ögon. Havsleden uppe i norr håller på att smälta. Vinter temperaturer ökar. Tryck i atmosfären ökar. Det blåser hela tiden vind från norr – den legendariska Hyperborea vind. Den förlorade balans håller på att återställas. Varma strömmar börjar vakna till liv…

När jag undersöker alla dessa frågor och jämför tider, jorden, teknologier så mötts jag av oegentligheter och motsägelser. T.ex. kärnvapensprängningar i atmosfären på 1500 talet? Men alla dessa oegentligheter går att förklara med det faktum att vi inte är ensamma här på jorden, inte i detta universum och inte i makrokosmos heller. Med vissa människor pågår en interaktion som vi inte får veta något om. Denna interaktion är inte alltid nyttig. Spår efter hög teknologi här på jorden är helt uppenbart. Likaså är uppenbart att de naturliga mänskliga processerna är störda och avbrutna, ja civilisationer är t.o.m. eliminerade och utplånade.

Varför håller klimat på att krångla på hela planeten? Varför är tropiska delar överhettade och polerna i en vit tystnad? Allt detta sker för att människor inte ska LEVA men bara och knappt överleva. För att samhällen ska vara i tillstånd då det är knappt om mat, vatten och värme. För att vi ska ha den eviga dilemma – antigen Du eller Jag. Mänskliga samhällen har blivit förgrovade. I just denna stund dör kanske ingen av hunger eller kyla men nu kämpar man för prestige, bilmärke eller lägenhetens storlek. Men det viktigaste av allt. Allt som händer på jorden måste människor godkänna. Universums lag om den fria viljan verkligen existerar. Om det inte skulle vara så varför skulle det i den mest totalitära staten Sovjetunionen vara fria val om dess upplösning? De frågade folket och dem svarade. Mening med demokratin är enkelt. Människor får en lista med onödiga förslag som de kan välja bland. Det dem helst skulle vilja rösta fram finns inte på listan. Detta kallas demokrati.

Författaren: Oleg Progackij

 

13 kallaste platser i världen

Länk: https://youtu.be/k42D20apaW0

 

-51С in Yakutsk, Yakutia, Siberia / Russia. Walking. Yakutsk Weather

Länk: https://youtu.be/1Pi9yQQVQeA

 

 

-56°C (-69°F) from Yakutsk to Oymyakon in winter – THE MOVIE [HD] 2015

Länk: https://youtu.be/3KInXvWoq9U

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En reaktion på ”På vilket sätt försvann Tartarien

  1. Pingback: Miljöpartiet De Gröna, borde byta namn till Teknikliberalerna – Ivans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.